Пт, 19 Кві 2024, 14:07
Вітаю Вас Гість | RSS

Професійно технічне училище       № 12 м. Бердичева

Меню сайту
Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Методичні комісії

Головна » 2012 » Листопад » 24 » Екскурсія до м. Вінниця (24.11.2012)
16:54
Екскурсія до м. Вінниця (24.11.2012)
Ві́нниця — місто на березі Південного Бугу, адміністративний центр Вінницької області і Вінницького району, значний історичний (осередок східного Поділля) та сучасний економічний і культурний центр держави.
На території, яку займає сучасна Вінниця, людина оселялася з давніх часів. Археологи знайшли тут знаряддя праці епохи неоліту, поховання бронзового століття, ранньослов'янські поселення, що відносяться до черняхівської культури; пізніше тут жили племена, що входили до складу Київської Русі, Галицько-Волинського князівства.
Ставка Вервольф
Ставка Гітлера "Вервольф", що в перекладі з німецької означає "озброєний вовк", розташована за 8 км на північ від Вінниці. За часів Великої Вітчизняної війни вона використовувалася для керування військовими діями на Східному фронті. Будівництво польової ставки спершу планувалося біля Лубен (Полтавської області). Але, по-перше, тоді там досить активно діяли партизани, які одразу зацікавилися б таємним об’єктом, а по-друге, “бліцкриг” не вдався, і війна затягувалася. Оскільки Вінниця була більш-менш віддаленим, затишним містом і, що найголовніше, була розташована на шляху, де в майбутньому мали збудувати транс’європейську магістраль Гамбург – Готенланд (нинішній Крим), то вибір для зведення "Верхольфу" пав саме на неї. "Вервольф" фактично був зменшеною копією головної ставки Гітлера "Вольфшанце" у Східній Пруссії. Зовні ставка мала досить непоказний вигляд. Наземну частину складала 81 будівля. Майже всі будівлі були побудовані з дерева з дерев’яними дахами. З північного боку під лісом – електростанція. Поблизу – дві радіостанції, приміщення персоналу, охорони, водокачка, басейн, телефонний вузол, який забезпечував прямий зв’язок з Берліном, Києвом, Ростовом, Харковом, Дніпропетровськом, Житомиром. Поряд зі ставкою – посадочна смуга для літаків. Підземна частина – 3 залізобетонні бомбосховища, зокрема головний бункер фюрера, масивної конструкції: товщина стін – 2,5 м, перекритів – 4,5 м. Територія була замаскована, всі будівлі пофарбовані в темно-зелений колір. Над підземними спорудами посаджені дерева, кущі.
Гітлер відвідав ставку щонайменше 3 рази. Найдовше він тут перебував з 16 липня по 31 жовтня 1942 року. У грудні 1943 року було прийнято рішення про знищення об’єкта, і в березні 1944 напередодні німецького відступу ставку висадили у повітря. Завіса таємничості довкола ставки відкрилася в 1959-1960 роках, коли вінничанин Іван Безуглий, колишній співробітник КДБ, опублікував у періодиці матеріали про боротьбу місцевого населення з окупантами.
Нині ставка є досить унікальним і цікавим об’єктом. Дослідникам вдалося відновити точні розміри території ставки та її окремих зон. Крім того, було виявлено місцезнаходження центрального в’їзду, котельні, електростанції, водокачки, очисних споруд, плацу та КПП. Але багато таємниць залишилося. Навколо ставки і досі точиться чимало пересудів, висловлюються нові гіпотези, пов’язані з нею. До полеміки долучити зможете і ви, якщо завітаєте до Вінниці та відвідаєте “Вервольф”.
Краєзнавчий музей
На берегах річки Південний Буг розкинулись зелені луки, безкраї поля, сади і ліси Вінницької області. Багата і різноманітна її природа. Експонати чотирьох експозиційних залів відділу природи розповідають про геологічне минуле, природні багатства Вінниччини, їх використання та охорону.
В основі геологічної будови області - кристалічні породи докембрію (архейська й протерозойська ери), осадові утворення палеозойської, мезозойської ер, що підтверджує експонування палеогеографічної карти, зразків гірських порід і окам'янілостей.
В експозиції залу представлено скам'янілі рештки молюска тридакни велетенської, зразки глинистих сланців, а також крейди, опоки, трепелу, що утворились з панцирів морських організмів. Вони засвідчують, що територію області в глибоку давнину вкривали Силурійське, Сеноманське та Сарматське моря.
Відвідувачі можуть ознайомитись з минулим фауни нашого краю: уламком рога північного оленя, черепом зубра і волохатого носорога. В центрі залу встановлено кістяк мамонта, знайденого у 1961 році біля с. Ольгопіль Чечельницького р-ну.
В експозиції залу демонструється колекція мінералів країн СНД, що сформувалася завдяки відомим нашим землякам-геологам В.П. Афанасьєву, Є.С. Шмирову, А.І. Проскурко.
Демонструється карта ґрунтів Вінницької області. За ґрунтовими особливостями територія ділиться на чотири агроґрунтові райони: північно-східний - з переважаючим чорноземом, центральний - з сірими і світло-сірими опідзоленими ґрунтами, південно-східний і придністровський райони - з глибокими чорноземами і опідзоленими ґрунтами.
Про рослинний світ краю розповідає гербарій музею, зразки зернових, технічних (переважно цукровий буряк), овочевих та садових культур, багаторічних трав, поширених на Вінниччині.
Загальна характеристика тваринного світу включає матеріали про дику фауну та акліматизовані види. На фоні лісового пейзажу - опудала типових лісових мешканців: чижа, іволги, дятла, сойки, сороки, зяблика, соловейка східного, зайця-русака, їжака звичайного. Вони розташовані відповідно до ярусів рослинності, з якими пов'язана життєдіяльність даних видів. Матеріали залу характеризують тваринний світ водойм та прибережних екосистем. Дикі гуси, ластівки, рибалочка голуба мешкають в нашій зоні. Показано ряд акліматизованих тварин, на які дозволено полювання: ондатри, фазани, нутрії, плямисті олені та ін.

Військово-історичний музей повітряних сил
Збройних Сил України
Музей створено на базі музею колишніх Військово-Повітряних Сил ЗС України, урочисте відкриття експозиції літальних апаратів якого сталося ще 25 серпня 2001 року, на території колишнього штабу командування ВПС ЗС України у м. Вінниці. На той час було встановлено 18 одиниць авіаційної техніки 4 вертольоти і 14 літаків з яких один безпілотний і один вертикального зльоту та посадки. Експонати відбиралися з числа тих, які відпрацювали свій термін експлуатації, або були зняті з озброєння. З появою нового виду у Збройних Силах України – Повітряних Сил, створених на базі ВПС і ППО ЗС України, музей в 2005 році поповнився експозицією зенітних ракетних і радіотехнічних військ, яка нараховувала 11 одиниць техніки – 8 ПУ ЗРК з них 3 стаціонарні, 5 мобільних, 2 РЛС і одна зенітна гармата. Урочисте відкриття нової експозиції відбулося 9 травня 2005 року, і було присвячене 60-річчю Поремоги у Великій Вітчизняній війні. В 2006 році музей поповнився ще чотирма експонатами: мобільним ЗРК “Оса-АК”, безпілотним комплексом тактичної розвідки ВР-3 “Рейс”, безпілотним літаком-розвідником Ту-143 і легендарним ракетним комплексом РСД-10 “Піонер”, який, не дивлячись на 15 років стоянки (практично без нагляду), прибув до Вінниці з смт. Сарни Ровенської області своїм ходом. Встановлений він тут не випадково, бо Командування Повітряних Сил ПС України розташоване на місці штабу 43-ї ракетної армії, який проіснував у Вінниці понад 40 років. Штаб 43РА був створений ще у 1960 році на базі штабу 43-ї Повітряної армії дальньої авіації, який ще після Великої Вітчизняної війни дислокувався у Вінниці. Кожен рік до музею надходять нові експонати. Сучасна експозиція Військово-історичного музею Повітряних Сил Збройних Сил України нараховує 42 експонати військової техніки, включаючи пам’ятник-літак Як-11, встановлений на честь 55-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років . У музеї ведуться роботи зі створення експозицій у залах, де будуть розгорнуті експозиції історії створення ВПС і ППО, а також Повітряних Сил Збройних Сил України. Зараз музей пропонує і проводить екскурсії на території відкритого майданчика військової техніки за попереднім замовленням.
Каток “Льодовий клуб”
У Центральному парку ім. Горького, що у Вінниці, 19 квітня 2008 відкрився "Льодовий клуб". Критий спортивно-розважальний льодовий комплекс, площею 1500 квадратних метрів, розрахований на 382 глядацьких місць і на 200 місць для катання. Також 18 вересня 2010 року відбулось відкриття оновленої ковзанки. Першокласне освітлення, музика - все це є запорукою Вашого незабутнього та веселого відпочинку родиною чи компанією друзів
Нова високоякісна ковзанка розташована у затишному і відвідуваному місці, де раніше знаходилася мала арена Центрального міського парку культури і відпочинку, що забезпечує йому постійний приплив клієнтів. Якісний лід, просторе приміщення та неймовірно затишну кав'ярню "Слівкі" мають у своєму розпорядженні всі відвідувачі комплексу "Льодовий клуб". На ковзанку можна приходити як зі своїми ковзанами, так і орендувати їх на місці (в якості приємної несподіванки - прокат ковзанів входить у вартість катання). Завжди до послуг відвідувачів наші професійнi інструктори.

Категорія: Методичні комісії працюють над ... | Переглядів: 521 | Додав: alizey | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930